Bugetul de trezorerie este folosit pentru gestionarea fluxurilor de trezorerie, pentru analiza capacitatii de plata a intreprinderii se este folosit la previzionarea incasarilor si platilor.
Bugetul de trezorerie se intocmeste pe baza cheltuielilor previzionate si veniturilor care sunt de incasat, a fluxurilor de incasari si plati. Acest buget se poate intocmi lunar, trimestrial, semestrial si anual.
Avand in vedere ca bugetul este eliberat pe baza previziunilor de incasari si plati, aceasta previziune se va face rational in functie de activitatea trecuta a firmei si a trendului acesteia.
Planificarea incasarilor se fac pe baza trendului ascendent sau descendent al vanzarilor/prestarii de servicii ale firmei. Se tine cont de cat de repede platesc clientii facturilor, se va face analiza acestora pentru a se vedea exact care platesc la timp si care sunt cei intarziati si care este perioada de intarziere.
Planificarea platilor se face tot in functie de activitatea intreprinderii si se porneste de la previziunea cheltuielilor cu personalul, a impozitelor, a taxelor, a aprovizionarilor. Se va tine cont de asemenea daca se vor cere sau nu esalonari la plata, care sunt conditiile pentru acordarea acestora precum si scadentele datoriilor.
In functie de planificarea efectuata se va calcula soldul de trezorerie si se va face comparatia intre incasari si plati. Soldul de trezorerie poate fi unul deficitar sau poate reprezenta un excedent. De asemenea poate fi unul optim, dar in general soldul de trezorerie optim, este doar unul teoretic, in practica este foarte greu sa previzionezi exact atat incasarile cat si platile.
Soldul de trezorerie deficitar reprezinta o incapacitate a intreprinderii de a plati la timp datoriile. In general pentru acoperirea acestor deficiente se apeleaza la credite. Creditele sunt pe termen scurt pentru ca firma sa isi acopere datoriile actuale si apoi se acopera creditul din incasarile de la clienti. Creditele pe termen scurt sunt avantajoase deoarece nu implica garatii suplimentare, cum ar fi cele imobiliare. Inainte de a contracta un credit intreprinderea trebuie sa analizeze situatia foarte bine si sa incerce sa incaseze avansuri de la clienti, sa reduca durata creditelor clienti, sa amane la plata furnizorii, renuntarea la cheltuieli pivind investitiile ori plata dividendelor, ori vanzarea unor mijloce fixe sau a unor imobilizari.
Soldul de trezorerie excedentar poate reprezenta o contractare a unor datorii pe o perioada mai mare de un an sau ca urmare a unui fond de rulment mai mare. Excedentele de trezorerie trebuie plasate in functie de rentabilitatea si lichiditatea maxima, a riscului si a fiscalitatii reduse. Plasamentele sunt mai rentabile daca se realizeaza pe termen lung.
Cele mai rentabile investitii sunt cele in titluri emise de intreprinderi cu pozitie foarte buna la bursa.
Autoarea articolului este Luana Agapie.
Click aici pentru profilul de linkedin.